Οι νέες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ήταν το αντικείμενο της Επιστημονικής Ημερίδας της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το νομικό κόσμο της χώρας μας. Τροποποιήσεις που έχουν φέρει σφοδρές αντιδράσεις .
Οι εισηγητές -δικαστές και δικηγόροι – μίλησαν για τις παθογένειες των νέων τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση .
Ο Ηλίας Γιαρένης ,Αρεοπαγίτης ,στην εισήγησή του ,επεσήμανε μεταξύ άλλων , ότι υπάρχει ένας εύλογος προβληματισμός σχετικά με το εάν το Μονομελές Εφετείο που θα δικάζει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί πράγματι Ανώτερο Δικαστήριο κατά την έννοια του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου .
Ο Νικόλαος Γαλάνης ,δικηγόρος και Σύμβουλος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων τόνισε :
«Ποινικοί νόμοι που δεν αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας ,τις ανάγκες του σήμερα και δεν σέβονται την αξία του ατόμου δεν συνεπικουρούν στην πρόοδο του δικαιικού μας συστήματος αλλά μας οδηγούν με βήμα ταχύ στο μεσαίωνα της ποινικής δικαιοσύνης.»
Ο Χρήστος Βρούστης ,δικηγόρος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων στην εισήγησή του για τις τροποποιήσεις του Κ.Π.Δ εξέφρασε την άποψη ότι μόνον αυτές που αφορούν στην ενθάρρυνση της διαδικασίας της ποινικής διαπραγμάτευσης μπορούν πράγματι να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης, ενώ εκείνες που αφορούν στον περιορισμό της ενδιάμεσης διαδικασίας των Δικαστικών Συμβουλίων και τη μεταφορά της δικαστηριακής ύλης του Πλημμελειοδικείου και του Εφετείου από πολυμελή σε ολιγομελή Δικαστήρια δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης και θα οδηγήσουν σε ποιοτική υποβάθμισή της.
Ο Δημήτρης Γκαβέλας ,Δικηγόρος και Α ‘ Αντιπρόεδρος στην Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων τόνισε
«Ευελπιστούμε στη συνεργασία ,έστω και την ύστατη στιγμή ,του Υπουργού Δικαιοσύνης .Καλό θα είναι να μην δείχνει τόση εμπιστοσύνη στους αγνώστους συντάκτες του νομοσχεδίου .Ας ακούσει λίγο παραπάνω και την επιστήμη .Να ακούσει λίγο παραπάνω και τις Ενώσεις .Καλούμε τον κ.Φλωρίδη να εισακούσει τις σκέψεις και να υιοθετήσει τα επιχειρήματά μας .»
Ο Θέμης Σοφός ,δικηγόρος , έκανε λόγο για «κυκλοθυμικό « νομοθέτη :
« Σίγουρα είναι βαθειά “πολιτική” η συγκεκριμένη κυκλοθυμική αντιμετώπιση, και μη ταπεινά τα κίνητρα της πολιτικής που ασκείται προδήλως, πλην όμως το εγχείρημα αλυσιτελές. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί ο εκάστοτε λαϊκίζων νομοθέτης είναι ότι με την αυστηροποίηση των ποινών και του πλαισίου πραγματικής έκτισης αυτών δεν πετυχαίνει σε καμία περίπτωση αυτό που νομίζει: Μια ποιοτικότερη εγκληματοπροληπτική λειτουργία της Πολιτείας.»
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός .
«Έχουμε ζητήσει ως Ολομέλεια την απόσυρση του σχεδίου νόμου και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση και για το λόγο αυτό η Ολομέλεια πρότεινε ως ελάχιστη αντίδραση την αποχή από όλες τις ποινικές δίκες .Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα στέρξει στα αιτήματα του δικηγορικού κόσμου και στη φωνή αγωνίας που υψώνει απέναντι στην θεσμικά αδικαιολόγητη και δικαιοπολιτικά άστοχη έκπτωση από τις εγγυήσεις που περιβάλλουν την ποινική δίκη .» τόνισε ο κ.Βερβεσός .
Τα πορίσματα θα διαβιβαστούν άμεσα στην Επιστημονική Επιτροπή της Ενώσεως, προκειμένου αυτή να τα προωθήσει στα αρμόδια όργανα.Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ,παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Αλέξανδρος Μαντζούτσος ,ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος,η Μαρινέτα Γούναρη ,ο Θεόδωρος Μαντάς ,ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ,ο Ευτύχιος Αλυγιζάκης ,η Βούλα Δημητριάδου .
Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Τασούλα Παπανικολάου .