loutrakinews.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛΟΥΤΡΑΚΙ

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Στο Ι. Μετόχιο του Προφήτου Ηλιού, της Προτύπου Ι. Μονής Θεομήτορος, της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Λουτράκι, χοροστάτησε, χθες Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος στην Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία, που ετέλεσαν ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης και ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Δημήτριος Φουρλεμάδης, ο Αιδεσ. π. Παναγιώτης–Τσαμπίκος Πετρόπουλος, Εφημέριος Περαχώρας, ο Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας, η Ι. Αδελφότητα και ευσεβείς προσκυνητές.

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ερμήνευσε το παλαιοδιαθηκικό ανάγνωσμα του Εσπερινού, από το βιβλίο των Παροιμιών (θ’,12-18), επισημαίνοντας ότι ο σοφός Σολομών απευθύνεται με πατρική αγάπη χρησιμοποιώντας την έκφραση «παιδί μου» διδάσκοντας μας, πως, εάν θέλει κάποιος να γίνει κατά Θεόν σοφός, δεν θα είναι καλός μόνον για τον εαυτό του αλλά και για τον πλησίον του με την έννοια ότι η αγάπη και η καλοσύνη του θα διαχέεται στο πρόσωπό του και δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να τον βλέπει εχθρικά. Εάν όμως, γίνει κακός οι συνέπειες της κακίας του θα επιστρέψουν σε αυτόν ιδιαιτέρως εάν, όπως συμβαίνει συχνά στις ημέρες μας, η κακία προχωρά και στην χειροδικία. Ο κακός, που παριστάνει τον σοφό και στηρίζεται στο ψεύδος, οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, σε έρημους δρόμους, που μόνο η δίψα και η ακαρπία υπάρχουν και μακροπρόθεσμα καθίσταται αδύνατον να ζήσει.

Αυτές οι εσπερινές λατρευτικές συνάξεις μας μεταβάλουν πνευματικά και μας διδάσκουν πως να ενωθούμε με τον Κύριο. Η Εκκλησία μας κάνει σοφούς, αφού στον οίκο του Θεού ακούμε τον λόγο Του, ευαρεστούμεθα, όπως λέει ο Προφητάναξ Δαυίδ «εὐφράνθην ἐπὶ τοῖς εἰρηκόσι μοι· εἰς οἶκον Κυρίου πορευσόμεθα» (Ψαλ. 121,1), βρίσκουμε το νόημα της ζωής, γεμίζουμε από την χάρη και την ευλογία Του και ευφραινόμαστε από την επικοινωνία με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας, ως κατά Θεόν σοφοί!

Ο Σεβασμιώτατος περαίωσε τον λόγο του με ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς την Γερόντισσα Πελαγία και την Ι. Αδελφότητα για το έργο τους, στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στα Εκπαιδευτήρια της «Θεομήτορος», τα οποία κατέχουν και διευθύνουν με σοφία στην Αθήνα, προτρέποντας τες, τώρα που οι νέοι είναι «οργισμένοι», να ακολουθούν πιστά αυτό που είπε ο Άγιος Παΐσιος: «Να μην μιλούν τόσο στα παιδιά για τον Θεό, αλλά να μιλούν κυρίως στον Θεό για τα παιδιά».

Related posts

Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών: Δείτε τις αυξήσεις ανά σταθμό διοδίων

loutraki

ΤΩΡΑ: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στους Αγίους Θεοδώρους

loutraki

Συναγερμός από φωτιά σε οικόπεδο στο Κανταρέ της Κορίνθου (video)

loutraki

Leave a Comment